Krzem uczestniczy w metabolizmie około 70 pierwiastków między innymi wapnia i magnezu….
Przy braku krzemu są one nieprzyswajalne !!!
Dzienne zapotrzebowanie na krzem wynosi ok. 20 -50 mg.
Głównym źródłem zaspokojenia tej potrzeby powinny być warzywa, owoce i zboża.
Niestety niska ich jakość, niska zawartość mikroelementów powodują wszech występujący niedobór krzemu, rzutujący przede wszystkim na spadek odporności i nasilenie występowania chorób cywilizacyjnych.
Wraz z malejącą wydolnością układu pokarmowego, głównie z powodu chorób i starzenia się żołądka i jelit, zdolność wchłaniania krzemu maleje wraz z wiekiem.
Dlatego suplementacja odżywiania preparatami zawierającymi krzem staje wręcz koniecznością.
Jakość tych preparatów, a szczególnie ich przyswajalność, decyduje o dobrych wynikach terapii.
Przyswajalność tego pierwiastka z wyciągów roślinnych nie przekracza 1 %.
Dzięki zastosowaniu nowatorskiej technologii wytwarzania krzemu, OrSi cechuje się ponad 70% wchłanialnością tego pierwiastka!!
Wskazania do zastosowań klinicznych
Krzem odgrywa ważną rolę w organizmie, wpływając faktycznie na większość jego funkcji życiowych:
W STAWACH - jest niezbędny do produkcji chrząstki stawowej i płynu śródstawowego.
W KOŚCIACH - działa jako czynnik regulujący mineralizację, stymuluje DNA do syntezy komórek kości
(osteoblastów) oraz przeciwdziała ich rozpadowi (hamuje osteoklasty), zwiększa syntezę elastyny i kolagenu.
Zawartość krzemu w miejscach złamań zwiększa się 50-krotnie.
W ŚCIĘGNACH - uaktywnia odpowiedni enzym, który zwiększa syntezę kolagenu i elastyny – głównych
składników w ścięgnach.
W UKŁADZIE KRWIONOŚNYM - zmniejsza porowatość wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych,
uniemożliwiając tym samym odkładanie się złogów cholesterolu na ich ściankach. Zapewnia elastyczność
ścian naczyń.
W BŁONACH ŚLUZOWYCH - odbudowuje błonę śluzową w przewodach oddechowych, układzie pokarmowym
i drogach rodnych u kobiet.
W MÓZGU - odgrywa istotną rolę w jego funkcjonowaniu. Poprzez blokowanie kumulacji glinu ogranicza możliwość
rozwoju choroby Alzheimera.
W SKÓRZE - jest niezbędny w optymalnej syntezie kolagenu, potrzebny w aktywowaniu enzymów
poprawiających wytrzymałość i elastyczność struktur podporowych skóry.
WE WŁOSACH - powoduje, że włosy są bardziej elastyczne i błyszczące, mają mniejszą tendencję do wypadania.
W PAZNOKCIACH - daje lepszą jakość paznokci, są grubsze i mniej kruche, zabezpieczone przed infekcjami
m.in. grzybiczymi.
Mając właściwą ilość krzemu w organizmie
Możemy mieć:
Problem opisany poniżej trwał ponad 20 lat !!!
Odwracanie procesu rozkładu tkanki zajęło tylko około 2 miesięcy i uratowało stopę przed zaplanowaną amputacją.